Κατηγορίες
Uncategorized

Η αξία της ποίησης

“Ότι και να σας λένε, μην ακούτε, οι λέξεις και οι ιδέες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”

Η ποίηση, η ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, η ζωγραφική, η μουσική και γενικά η τέχνη είναι στοιχεία τόσο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο όσο η αναπνοή και το καθαρό οξυγόνο.

Η ποίηση ανέκαθεν είχε μια μυστηριακή, ευεργετική ιδιότητα στο να απαλύνει τις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου και να «καθαγιάζει» τα πάθη του, κάνοντας τη σκέψη και τις ιδέες να μοιάζουν πιο υπαρκτές απο ποτέ, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας τρόπος να γίνεται κανείς «αιώνιος», έστω για λίγο. Μέσω της ποίησης, μπορείς να προσδώσεις ένα νόημα στο ψυχρό και αδιάφορο σύμπαν που σε περιβάλλει, στο σύμπαν που ήρθες έτσι τυχαία και απροσδόκητα.

Όσο διαρκεί ένα ποίημα, είτε για εκείνον που το γράφει είτε για εκείνον που το διαβάζει, μπορεί κανείς να διαρρήξει για λίγο την θνητότητα της ύπαρξής του και να «αγκαλιάσει» την ασύλληπτη, για τον ανθρώπινο νου, έννοια της αιωνιότητας.

Παραφράζοντας τη μνημειώδη φράση του Κάφκα, θα μπορούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό στην ποίηση, που της ταιριάζει απόλυτα: «Τα ποιήματα που μας κάνουν καλό είναι αυτά που πέφτουν σαν τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας

Κατηγορίες
Uncategorized Πεζογραφία

Επί ασπαλάθων

Κατηγορίες
Uncategorized Πεζογραφία

Η γενιά του’30

Κατηγορίες
Uncategorized Νεοελληνική Λογοτεχνία

Δ.Σολωμός

Κατηγορίες
Uncategorized Νεοελληνική Λογοτεχνία

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ

Επτανησιακή Σχολή είναι η λογοτεχνική παραγωγή στα Ιόνια νησιά από τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και μέχρι το τέλος του 19ου

Εκπρόσωποι: Μάτεσης, Τερτσέτης, Τυπάλδος, Μαρκοράς, Πολυλάς, Βαλαωρίτης,Λασκαράτος,Κάλβος,Σολωμός, Μαβίλης

Χαρακτηριστικά

1.    Διαφορά από Α’ Αθηναϊκή σχολή: Στους ποιητές και πεζογράφους της Επτανησιακής Σχολής η γώσσα είναι κατά κύριο λόγο δημοτική σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Α’ Αθηναϊκής Σχολής που είναι καθαρεύουσα/αρχαΐζουσα.

2.   Γράφονται ποιήματα πολιτικά και κοινωνικά, πατριωτικά και ποιήματα με σατιρική ποίηση.

3.   Συναντάμε και ποιήματα με νοσταλγία για την αρχαία Αρκαδία, έναν ειδυλλιακό τόπο, όπου οι άνθρωποι ζουν αμέριμνα τις απολαύσεις του έρωτα και του κρασιού.

4.   Τεχνοτροπίες: νεοκλασικισμός / ρομαντισμός

5.   Θέματα

  • Λατρεία της θρησκείας
  • Λατρεία της πατρίδας
  • Λατρεία της φύσης
  • Λατρεία της γυναίκας

Η διττή όψη της φύσης (ενέχει μεγαλείο και είναι έκφραση του θείου,αλλά εκφράζει και το άλογο και καταστροφικό στοχείο).

Κατηγορίες
Uncategorized

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!